BBTE honlap | Elérhetőség | Impresszum Ro | En
 

Kezdőlap » Zenepedagógia szakirány » Tanárok » Angi István

     
Felvételi

 

ai  
Képzés
Tanárok
Ösztöndíjak
Kórusunk
Kiadványaink
Rendezvényeink
Diákélet
Képgaléria
Elérhetőség
    dr. Angi István
 

Elérhetőség: istvan_angi (kukac) yahoo.com

Tudományos fokozat, egyetemi beosztás: dr., ny. egyetemi tanár

Oktatott tárgyak: Zeneesztétika, A zenei kiejezőeszközök retorikája és szemantikája, kortárs zeneművészeti elméletek 

Tanulmányok, kutatói- és oktatói tevákenység:

1933 október 16-án született Ozsdolán (Románia, Kovászna megye). Végzettsége: zenetanár, filozófus; foglalkozása: esztéta.

Zenei tanulmányait a kolozsvári (akkori nevén) "Gh.Dima" Zeneművészeti Főiskola Pedagógia szakán 1953 - 1958 között, filozófiai tanulmányait, mint aspiráns, a moszkvai "M.V.Lomonoszov" Egyetemen 1963 -1965 között végezte.
1958-tól (az aspirantúra időszakát kivéve) máig a kolozsvári "Gh.Dima Zeneművészeti Főiskola, mai nevén a "Gh.Dima"Zeneakadémia tantestületének tagja.
1965-ben a moszkvai "M.V.Lomonoszov Egyetemen Zene és affektivitás c. értekezésével elnyeri a «Filozófiai tudományok jelöltje» tudományos fokozatot, amelyet 1966-ban Románia Tanügy Minisztériumának Diploma Bizottsága a «Filozófia doktora» címnek ismert el.
1977-ben a Zene és esztétika c. könyvéért megkapja a Román Tudományos Akadémia «Ciprian Porumbescu» díját. További kötetei: Az esztétikum zeneisége (2001),a Zenei szépség modelljei(2003), a Zeneesztétikai előadások I., II (2003, 2005), valamint az Értéktől jelentésig  (2005) melyért akadémiai díjjal tüntetik ki..
Több tanulmánykötetben szerepel társszerzőként. Publicisztikai tevékenységét diák éveiben kezdi meg; azóta számos hazai és magyarországi lap és folyóirat állandó munkatársa.
Főbb kutatási területei: zeneesztétika, zeneretorika, zene szemantika; jelentősebb kutatási témái: a bartóki és kodályi életmű esztétikai elemzése; a két Bolyai a magyar zeneesztétika történtében; a zenei anyanyelv esztétikája. Külön kötetet szentelt a kolozsvári jelenkori zeneszerzők életművének bemutatására.
Zeneesztétikát, zenetudományt, zenei retorikát, esztétikát, egyházzenét és művészetszociológiát valamint modern művészetelméletet és retorikát ad elő. Doktorátus-vezető zeneesztétikából.
A Román Szerzők és Zenetudósok Szövetsége, a Romániai Magyar Zenetársaság, a Román Mozart-társaság valamint a Gh.Dima és S.Toduţă alapítványok tagja.  Akadémia- és EME-díjas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

© BBTE RTK 2012
BBTE honlap | ElérhetőségImpresszum
Ro | En