MENÜ

SOKaDALOM Zsűri

A. NÉPI kategória – népi ének és népi hangszer


Bárdosi Ildikó

– népdalénekes, népi ének tanár
(Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem; Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium)

Dicsőszentmártonban született, és az éneklés, a népzene gyermekkorától meghatározó volt számára. Felmenőitől gyűjtötte Bartók az 1914-es Nyárádmenti gyűjtőútján az ismertté vált Most viszik Danikáné lányát és Hajlik a meggyfa kezdetű gyermekdalokat. A székelyudvarhelyi Pedagógiai Líceumban szerezte meg tanítói oklevelét, majd – a rendszerváltást követően – a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán diplomázott magyar-ének-zene szakon. Etnográfusi és népzenetanári képzéseit a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajz szakán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. Népzenetanári munkásságát 1994-ben kezdte el a Hajdúböszörményi Zeneiskolában, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium népi ének tanára. Eddigi munkássága során hagyományőrző csoportok szakmai vezetője, a Hajdúböszörményi Népzenei Együttes irányítója, a debreceni Motolla Egyesület alapítótagja, a Nyíradonyi Pávakör szakirányítója, a Galagonya Énekegyüttes tagja, a Szeredás Népzenei Együttes tagja, népzenei táborok és zenei továbbképzők tanára, televíziós műsorok etnográfus és népi énekes meghívottja, több kiemelkedő tehetség szakmai irányítója, a Felszállott a Páva népzenei televíziós vetélkedő zsűritagja és mentora volt.
Előadóművészként négy önálló CD-t adott ki, illetve több lemezen működött közre népdalénekesként. Előadóművészi, tehetséggondozói és pedagógusi munkájának elismeréseként számos díjban részesült: Népművészet Ifjú Mestere díj (Magyar Köztársaság Művelődési és Közoktatási Minisztériuma, 1994 és 1995); Pro Urbe-díj (Nyíradony Önkormányzata, 2001 és 2017); Csokonai-díj (Debrecen Önkormányzata, 2003); KÓTA-díj (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, 2018);


Kacsó Hanga

– népdalénekes, népi ének tanár

1996-ban született Szolnokon, erdélyi szülők gyermekeként. Zenei tanulmányait a Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének szakán kezdte meg, majd 2015-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszékének népi ének és népzeneelmélet tanár szakán folytatja (idén diplomázik).
A közös családi énekléseket követően, a népdaléneklést már kislányként a szolnoki Népdalkör tagjaként folytatta. Ott ismerték fel tehetségét, melyet aztán olyan versenyeken mutathatott meg, mint az Apáczai Kiadó által szervezett Országos Népdaléneklési Verseny, a „Tiszán innen – Dunán túl” Országos Népdaléneklési Minősítő verseny (arany és kiemelt arany minősítés) vagy a 2014-es „Fölszállott a páva” népzenei tehetségkutató verseny, ahol ő lett a szólóének és énekegyüttes kategória győztese. A Fölszállott a páva olyan ismertséget hozott számára, ami számos területen lehetőséget nyújtott tehetsége megcsillogtatásán túl, a tanító munka megtapasztalására is. Gyakran vállal fellépéseket és tanítói feladatokat Erdély különböző pontjain is: 2015-től a Kalotaszegi Vándor Néptánctábor szervezésében éneket és táncot oktatott; 2016 óta a Torockón megrendezett Double Rise Fesztivál folkudvarának egyik népi énektanára és fellépője; 2019-ben – kolozsvári cserediákként – a SOKaDALOM tehetségkutató zsűrijének tagja népi ének kategóriában.
Szóló produkciói mellett, együttesek tagja is: az Esszencia zenekar alapító tagja (mellyel 2017-ben megjelentették az „Elindultunk a nagy útra” CD-t), a Tokos zenekar meghívott énekese, 2016-tól a Muzsikás együttes állandó meghívott vendége, kikkel Magyarország számos pontján túl, a Muzsikás amerikai, indiai, kínai, tajváni turnéján is hallhatták őt énekelni, de felléptek közösen a belgiumi Merode Fesztiválon vagy Brassóban az Enescu fesztiválon is. 2018-ban, a reformáció emlékévhez kapcsolódva, elkészítette az „Emlékezzél meg”, egyházi népi éneket tartalmazó CD-t is, melynek bemutatója a marosvásárhelyi Kultúrpalotában volt.

B. KLASSZIKUS kategória – klasszikus canto, klasszikus hangszer, saját kompozíció

Kele Brigitta

– operaénekes
(Düsseldorfi Rajna-menti Német Opera; Kolozsvári Magyar Opera)

Zenei felsőfokú tanulmányait szülővárosában, a Nagyváradi Egyetem Zeneművészeti karán kezdte, majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián folytatta. Énekművészi pályafutását a Kolozsvári Magyar Opera énekkari tagjaként kezdte, ahol – saját szavaival élve – egyre többször és egyre gyakrabban „kikandikált a kórusból” szóló szerepekkel is. Tehetségének és kitartásának köszönhetően az első nagyváradi zenei megnyilatkozásoktól a szakmai életút a kolozsvári, majd európai és amerikai sikerekig vezetett. „Nem volt egyszerű feladat, de végül csak eljutottam az »Értől az Óceánig«” – mondja, utalva Adyval arra is, hogy a 2016-2017-es évadban az operavilág Olümposzának vagy Hollywoodjának nevezett New York-i Metropolitan Opera „legek színpadán” alakíthatta Musetta szerepét Puccini Bohéméletében. A 2012-2013-as évadtól a düsseldorfi Rajna-menti Német Opera (Deutsche Oper am Rhein) szerződött szoprán szólistája, aki a párizsi, avignoni, strasbourgi, pekingi, tel-avivi színpadokon is fellépett Mozart, Verdi, Puccini, Bizet operáinak szoprán szerepeiben. Rendszeres szólistája ugyanakkor a Kolozsvári Magyar Operának is, ahol az említettek mellett Selmeczi György Szirénjének címszerepében vagy Bizáncjának Iréne szerepében lépett színpadra, és ahol legutóbb Ravel Pásztorórájának Concepcion szerepét alakította. Munkásságáért 2018 januárjában Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjjal tüntették ki.

Jordán Éva

– klasszikus canto tanár, operaénekes
(BBTE Zeneművészet Szak; Kolozsvári Magyar Opera)

Zenei felsőfokú képzettségét a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte. Énekművészi pályafutását még diákkorában kezdte, több opera- és operett szerepet vállalt a Kolozsvári Román Operában. 2001-től a Kolozsvári Magyar Opera énekkari tagja volt, ahol – a rendszeres, együttesbeli szolgálaton kívül – gyakran szóló szerepeket is betöltött. 2004-től ugyanennek az operaháznak szoprán-szólistája, számtalan opera- és operett-főszerep alakítója. Repertoárjában megtalálhatóak a klasszikus zenés színpad legjelentősebb szerepei: Wagner – Szerelmi tilalom (Dorella), Mozart – Varázsfuvola (Pamina), Puccini – Bohémélet (Mimi), Verdi – Falstaff (Alice), Erkel – Bátori Mária (címszerep), Ciro Pinsuti – Mattia Corvino (Osviena), Vajda János – Leonce és Léna (Rosetta), Kálmán Imre – Csárdáskirálynő (Szilvia, Stázi, Cecília), Kálmán Imre – A bajadér (Odette), Ábrahám Pál – Viktória (címszerep), J. Strauss: A denevér (Adél), Huszka Jenő – Bob herceg (Annie), Ábrahám Pál – Bál a Savoyban (Tangolita), Lehár Ferenc – Cigányszerelem (Ilona).
Előadóművészi tevékenysége mellett, 2017-től a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának énektanára.

Toadere Kovács Dalma

– karmester
(BBTE Zeneművészeti Szak)

Toadere Kovács Dalma kolozsvári születésű karmester, jelenleg a BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar tanára. Kolozsváron, a Sigismund Toduță Zenelíceumban végezte a zongora szakot, Papp Tibor tanítványaként, majd az egyetemi tanulmányai során a karmester szakon olyan jeles tanároktól tanult mint Petre Sbârcea és Victor Dumănescu. Egyetemi évei alatt zongoratanárként, karvezetőként és karmesterként is dolgozott, így az énekhanggal és hangszeres muzsikával egyaránt alkalma volt behatóan foglalkozni.
Számos egyházi kórussal való munkája mellett, karvezetői pályfutásának kiemelkedő pontjai a Báthory István Elméleti Líceum Gyermekkórusának, a Kolozsvári Magyar Opera Gyermekkórusának illetve – jelen pillanatban – zeneművészeti karunk Musichorum énekkarának a vezetése.

Karmesterként már diákkorában megalapította az Agile Szimfonikus Zenekart, mellyel számos teltházas koncertet tartott. Ezt követően számos felkérése érkezett az ország különböző szimfonikus zenekarainak vezetésére (Kolozsvár, Bukarest, Pitești, Szatmár). Az elmúlt tíz évben, több mint 50, gyermekeknek szóló leckekoncertet vezényelt és moderált Kolozsváron és országszerte (Bukarest, Craiova, Székelyudvarhely Szatmár, Bonchida).

Török-Gyurkó Áron

– zeneszerző
(Gheorghe Dima Zeneakadémia; BBTE Zeneművészeti Szak)

Kolozsváron született, 1989-ben. Zenei tanulmányait ütős és billentyűs hangszereken kezdte jazz alapokkal, majd érdeklődése az elektronikus zenére irányult és a benne rejlő lehetőségekre új hangzások szerkesztése terén. Később zeneszerzés tanulmányokat folytatott a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Zeneszerző-mesterei: Szegő Péter, Tihanyi László, Adrian Pop és Cornel Ţăranu. Tanulmányi évei során számos workshopon, mesterkursuson vett részt, a nemzetközi zenei élet olyan kiemelkedő zeneszerzőivel mint Tristan Murail, Eötvös Péter, Allain Gaussin, Matthias Pintscher, Yann Robin. Bár – szavait idézve – „negyvenéves koráig egy zeneszerző csak keresgél…”, már a kísérletezés és útkeresés első darabjai első és második díjat eredményeztek az országos Liviu Comes zeneszerzés-versenyen. Az elmúlt években kompozícióit olyan fontosabb kortárs zenei eseményeken is előadták, mint a Román Zenei Fesztivál (Jászvásár), Cluj Modern Fesztivál (Kolozsvár), Panoramic Componistic Contemporan (Kolozsvár), Academia Sighișoară (Segesvár), International Meridian Festival (Bukarest), International Summer Academy (Wien-Mürzzuschlag-Reichenau), Contemporary Music Dialog (Ungvár, Ukrajna), Festival des Écoles d’Art Américaines de Fontainebleau. Fontosabb kompozíciói: Modulude 5191 oboára, csellóra és zongorára (2019); Plai de munte kamaraegyüttesre (2018); Chromosphère vonósnégyesre (2018); Granulum II fuvolára, klarinétra, csellóra és zongorára (2018); Granulum 2 oboára (2017); Kaléidoscope basszus klarinétra, vonósnégyesre és zongorára (2017); Resonances 10 hangszerre (2015); Fissures 6 hangszerre (2015); Prometheus – monológ tenorra és 15 hangszerre (2011/2014); Splinter(s) hegedűre (2014); Genesis zenekarra (2013); Polarization zongorára (2010).

C. KÖNNYŰZENEI kategória – saját dal, jazz ének, musical, pop


Kovács Dalma

– énekes, dalszerző, énektanár

Dalma színes egyéniség és ez énekesi és dalszerzői pályáján is megmutatkozik. A zenében leginkább új dolgokkal szeret kísérletezni, éppen ezért bárhol látja őt színpadon, minden alkalommal műfajok kombinációjával fogja meglepni közönségét, amely soha nem fog egy dalt kétszer ugyanolyan formában hallani, legalábbis Dalma előadásában. Valószínűleg ez annak (is) köszönhető, hogy sok éven át a jazz műfajt tanulta és művelte.

Karrierje során Dalma számos jelentős tévés fellépést vállalt Romániában: Te cunosc de undeva (Antena 1), Observator (Antena 1), Vocea Romaniei (Pro TV), az Erdélyi Magyar Televízió különböző műsorai, de mégis a Divertis-szel való együttműködésre a legbüszkébb. A komikusokkal három évet dolgozott együtt, minden paródiájukat énekelve, de időnként színészi szerepeket is vállalva, mindig magyar karakter megjelenítésével.

A kicsik és nagyok szívébe a Frozen című Disney rajzfilm Elsájaként is belopta magát, mely Oscar- és Golden Globe díjat nyert, de énekhangját adta a román nyelven megjelenő „Mary Poppins visszatér” című Disney rajzfilm központi karakterének, Mary Poppinsnak is.

2016-ban a Bukaresti Szimfonikus Zenekarral együttműködve az első romániai Disney-turné szólistája Paula Seling és Florin Ristei oldalán.

2018-ban elnyerte a „Legjobb hang” díjat a kolozsvári Jazz In The Parc fesztiválon.
Mindenki, aki ismeri Dalmát, tudja, hogy szívügye a szórakoztatás.
Elegáns, szenvedélyes és minden alkalommal vidám jelenléte teszi műsorok, ünnepségek, közös pillanatok visszatérő vendégévé.


Stephanie Semeniuc

– jazz énekes

A szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumban klasszikus ének szakon fejezte be középiskolai tanulmányait. 2016 óta a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar, Zeneművészeti szakának hallgatója, ahol az alapképzés után mesteri tanulmányokat folytat.
A Funk You! és a Yesterdays zenekarok énekesnője. Előbbivel olyan elismerésben részesült, mint a nemzetközi Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai fődíja, a Szatmári Utcazene Fesztivál különdíja, illetve a Ceglédi Utcazene Fesztivál díja, mindemellett úgy hazai, mint nemzetközi fesztiválok meghívottjai, melyek közül kiemelendő a brüsszeli Fête de la Musique. 2018-ban a What the Funk c. lemezzel debütált a zenekar. A Yesterdays zenekarral megjelent 2018-ban a Senki madara c. lemeze, mely Japánban több százas számban kelt el. Ezt követően itthoni és külföldi koncertkörutakon vett részt. 2019-ben a kolozsvári Nemzetközi Jazz Napocensis Fesztiválon elnyerte a fesztivál énekes fődíját.