MENÜ

SOKaDALOM Zsűri

 

A. NÉPI kategória – népi ének és népi hangszer


Kászoniné Fejős Gabriella

– népdalénekes, népi ének tanár

Vajdaságban született, Bácskossuthfalván. A helyi Ady Endre Művelődési Egyesület keretein belül gyermekként kezdett néptánccal, majd később népdalénekléssel foglalkozni, a néptánctanára javaslatára iratkozott be a zeneiskolába hegedülni. Énekesként és zenészként rendszeres résztvevője és díjazottja volt a vajdasági általános- és középiskolások számára kiírt népzenei versenyeknek, a Vajdaságban szervezett népzenei táboroknak, rendezvényeknek. Mestereinek Bodor Anikót és dr. Szöllősy Vágó Lászlót tekinti, előbbinek a népzenetudományba való betekintést, utóbbinak a saját tájegységének népzenéje iránti elkötelezettségét köszönheti. A szabadkai Zeneiskolában és Gimnáziumban érettségizett, majd Erdélyben a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben szerzett református lelkészi oklevelet.

2013-tól az Udvarhelyi Népzeneműhely diákja, 2017-től tanárként is tevékenykedik itt és a Keresztúri Népzenetanodában. A 2016-os és 2019-es Fölszállott a páva vetélkedő kiemelkedő versenyzőinek felkészítője (Cickom énekegyüttes, Nyitnikék énekegyüttes, Szász Csanád László), az Erdélyi Hagyományok Háza és a Legato egyesület által szervezett népi ének továbbképzők, mesterkurzusok és táborok rendszeres előadója, oktatója. Az Agyagfalvi Református Egyházközség lelkipásztoraként is fontosnak tartja a jövő nemzedék népzenével való megismertetését, férjével közel ötven gyermeket tanítanak népi hangszereken játszani, népdalokat énekelni.

Az autentikus népzene mellett más zenei műfajokban is tevékenykedett, a verseket éneklő Fűszál együttessel három lemezt jelentettek meg (Tízezer mérföld 2001, Szélfútt barázdákon 2002, Szem mögött, szó mögött 2003), továbbá szerepelt több olyan kiadványon, melyen egyházi énekeket szólaltattak meg népi hangszereken. (Az én időm, mint a szép nyár 2001, Krisztus, ki vagy nap és világ 2009, Református énekek Erdélyben 2017, 2019)


Szép Gyula Bálint

– hegedűművész (Kolozsvári Magyar Opera), népzenész (Tokos zenekar)

1989-ben született Csíkszeredában, zenész családban. Zenei tanulmányait Kolozsváron, a Sigismund Toduță Zenelíceumban, majd a Gheorghe Dima Zeneakadémián végezte, hegedű szakon. Kisgyermekkorától színpadközelben volt. Rendszeresen szerepelt színdarabokban, tánc- és operaelőadásokban zenészként és színészként egyaránt. 2008-ban elnyerte a Ruha Istvánról elnevezett nemzetközi hegedűverseny különdíját. A klasszikus zenei tanulmányok mellett egyre erőteljesebben teret nyert életében a népzene. Erre leginkább nyaranta, vakációkban tudott időt fordítani. Kezdetben népdalversenyek gyakori díjazottjaként, jelenleg zenészként és hangszeroktatóként vesz részt a nyári táborokban.

Zeneakadémiai évei alatt diáktársaival megalapították a Tokos zenekart, mellyel a 2014-es Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató verseny kategóriagyőztesei lettek. Ezt követően a magyar népzenei élet egyik meghatározó együtteseként tevékenykednek.

Népzenészi és klasszikus hegedűművészi tevékenysége egyetemi tanulmányait követően is meghatározzák mindennapjait: a Tokos zenekarral történő fellépések mellett a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának első hegedűseként tevékenykedik.

Népzeneszeretetéről és ennek hatásáról ekképp vall: „A szakma legemberibb oldalát a népzene világában fedezhettem fel, ahol nem csak egyéni, hanem közösségi identitásra is szert tehettem, hiszen ezen gyökerek nélkül a hovatartozás tudata – és ezzel együtt az egyén is – elveszhet. Hiszem, hogy a zenekar tagjaival együtt ebben a tudatban mulattatva, szórakoztatva építhetjük közösségünket.” A 2021-es István, a király rockopera székelyföldi nagyprodukciójában a Regös szerepét alakította.

B. KLASSZIKUS kategória – klasszikus canto, klasszikus hangszer, saját kompozíció


Sándor Csaba

– operaénekes
(Kolozsvári Magyar Opera, Budapesti Magyar Állami Opera)

Zenei tanulmányait a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumban kezdte, majd a Nagyváradi Állami Egyetemen és a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián folytatta. Egyetemi évei alatt részképzésen vett részt a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Marton Éva operaénekes és művésztanár irányítása alatt.

2013 óta a Kolozsvári Magyar Opera szólistája, ahol számos a címszerepet között Don Giovanni vagy Figaro alakját is megjelenítette. Rendszeres meghívottja a Jászvásári Operaháznak is.

2015-ben debütált a Budapesti Magyar Állami Operaházban, ahol Erwin Schrott partnereként a Don Giovanni Masettójaként lépett színpadra. Azóta számos operai alakot formált meg itt, A hugenották Nevers grófjától és A varázsfuvola Papagenójától kezdve a Bohémélet Schaunardján és a Székely fonó kérőjén át a Hunyadi László Cillei Ulrik szerepéig. Több kortárs magyar opera ősbemutatóján és előadásán vett részt, láthattuk Mezei Gábor Péter A ravatallal szemben, Tallér Zsófia Leánder és Lenszirom, Selmeczi György Bizánc, Spiritiszták, Lajtha László A kék kalap című produkciókban, illetve rendszeresen fellép oratóriumok szólistájaként is.

2017-ben nagy sikerrel mutatkozott be a Bukaresti Nemzeti Operában, Andrei Șerban Don Giovanni-rendezésének címszereplőjeként. Ugyanebben az évben a Román Nemzeti Operák Gáláján Kiválóság díjat kapott.

A Budapesti Magyar Állami Opera, a Kolozsvári Magyar Opera, a Jászvásári Opera és a Bukaresti Nemzeti Opera mellett olyan intézményekkel és együttesekkel dolgozott együtt, mint a Kolozsvári Román Nemzeti Opera, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Magyar Nemzeti Énekkar, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Nagyváradi Állami Filharmónia, a Szatmárnémeti Filharmónia valamint a Csíki Kamarazenekar.

Marton Melinda

– operaénekes

A Kolozsvári Zenelíceumba járt zongora szakra (1963–1975). Utána két évig korrepetitor volt a Kolozsvári Magyar Operában. 1977 és 1982 között a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia ének szakos hallgatója. Már ekkor főszerepekre hívták meg a kolozsvári operába, ahol Erkel, Verdi, Mozart, Strauss műveiben mutatkozott be. 1982-től a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese.

1990 és 1994 között a Budapesti Operaház állandó vendége volt a Hunyadi László, Bánk bán, Rigoletto, Don Pasquale női főszerepeiben.
1992–2004 időszakban a kolozsvári Erkel-sorozatban a női főszerepeket alakította. 2007-ben megvédett doktori dolgozata is Erkel operáinak zenei és a szerepek énektechnikai elemzésével foglalkozik. 2008-tól a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja.
1997-től tanít a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián, és mesterkurzusokat tart Budapesten.

Operettprimadonnaként (Marica grófnő, Viktória, Csárdáskirálynő, A víg özvegy, Tokaji aszú) több külföldi turnén lépett fel, többek között az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Olaszország, Izrael színpadain.


Toadere Kovács Dalma

– karmester
(BBTE Zeneművészeti Szak)

Toadere Kovács Dalma kolozsvári születésű karmester, jelenleg a BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar tanára. Kolozsváron, a Sigismund Toduță Zenelíceumban végezte a zongora szakot Papp Tibor tanítványaként, majd az egyetemi tanulmányai során a karmester szakon olyan jeles tanároktól tanult mint Petre Sbârcea és Victor Dumănescu. Egyetemi évei alatt zongoratanárként, karvezetőként és karmesterként is dolgozott, így az énekhanggal és hangszeres muzsikával egyaránt alkalma volt behatóan foglalkozni. Számos egyházi kórussal való munkája mellett, karvezetői pályfutásának kiemelkedő pontjai a Báthory István Elméleti Líceum Gyermekkórusának, a Kolozsvári Magyar Opera Gyermekkórusának illetve Zeneművészeti karunk Musichorum énekkarának vezénylésére.

Karmesterként már diákkorában megalapította az Agile Szimfonikus Zenekart, mellyel számos teltházas koncertet tartott. Ezt követően többször felkérték az ország különböző szimfonikus zenekarainak vezetésére (Kolozsvár, Bukarest, Pitești, Szatmár). Az elmúlt tíz évben több, mint 50, gyermekeknek szóló leckekoncertet vezényelt és moderált Kolozsváron és országszerte (Bukarest, Szatmárnémeti, Nagyszeben, Székelyudvarhely, Bonchida, Craiova).


Török-Gyurkó Áron

– zeneszerző
(Gheorghe Dima Zeneakadémia, BBTE Zeneművészeti Szak)

Kolozsvári zeneszerző, a Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémia adjunktusa, a BBTE Zeneművészeti tanszékének óraadó tanára, valamint a Romániai Zeneszerzők és Zenetudósok Egyesületének tagja.
1989-ben született Kolozsváron. Felsőfokú zeneszerzői tanulmányait 2009-ben kezdte a Zeneakadémia Zeneszerzés tanszékén Szegő Péter majd Adrian Pop, később pedig Cornel Țăranu növendékeként. 2011-ben és 2016-ban vendéghallgatóként a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult zeneszerzést Tihanyi Lászlóval. Mindeközben számos mesterkurzuson vett részt a nemzetközi zenei élet olyan kiemelkedő zeneszerzőinél, mint Tristan Murail, Eötvös Péter, Allain Gaussin, Matthias Pintscher vagy Yann Robin. 2022-ben doktori címet szerzett a kolozsvári Zeneakadémián, summa cum laude minősítéssel.

Disszertációja a kortárs zeneszerzés azon mikromorfológiai elveit tárgyalja, melyek a kompozíciósan megszerkesztett hangzások belső felépítésére vonatkoznak. A zenei hangzások ilyen jellegű, „anatómikus” kezelése egész alkotói munkásságát meghatározza, melynek sajátos kifejezésmódja egyre szélesebb körben nyer elismerést a romániai zenei életben. Művei rendszeresen szerepelnek az ország legnagyobb nemzetközi komolyzenei fesztiváljain, mint a George Enescu Fesztivál, a Meridian Fesztivál, a Nemzetközi Új Zenei Hét, a Cluj Modern Fesztivál, a Kolozsvári Zenei Ősz Fesztivál stb. Több darabja külföldön, Franciaországban, Ausztriában, Németországban, Ukrajnában és Magyarországon is elhangzott.

C. KÖNNYŰZENEI kategória – saját dal, jazz ének, musical, pop

Koszorus Krisztina

Koszorus Krisztina (Koszika)

– énekes, dalszerző

Az erdélyi könnyűzenei élet egyik meghatározó szereplője. Népzenész családban született, és a zene – a maga sokszínűségében – gyermekkorától kezdődően életének szinte minden mozzanatát áthatja. A kezdeti népzenei légkört a klasszikus zene világa követte, és – bár szakmáját tekintve klasszikus hegedűművész (a Gheorghe Dima Zeneakadémia végzettje) – 2006-tól kezdődően egyre erőteljesebben a különböző könnyűzenei irányzatok felé fordult. Énekstílusában a pop, funk-soul, jazz, a latin és a népzenei sajátosságok ötvöződnek. Mindezen fúziós elemek ellenére stílusa sajátosan erdélyi és magyar.

Sokszínű egyéniség lévén, számtalan zenei kötődésű projekt részese volt az elmúlt évek során. Rendszeres erdélyi fellépései mellett eddig tíz ország zenés színpadain láthattuk koncertek, fesztiválok, turnék keretében Észak-Macedóniától Kanadáig, Belgiumtól Angliáig. Jelenleg a Koszika & The HotShots zenekar énekese, a Zëng formáció frontembere és olyan zenei együttesek meghívottja mint a Sárik Péter Jazz trió vagy a Swing a la Django. 2021-ben a Koszika & The HotShots zenekarral megvalósították a Transylvania Symphonic Tales projektet, 2021-ben és 2022-ben az István, a király rockopera székelyföldi nagyprodukciója keretében Gizella szerepét énekelte, illetve Gryllus Dániel A teljesség felé c. műsorában egyetlen erdélyi fellépőként szerepelt olyan nevek mellett, mint Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Ferenczi György, Palya Bea, Bognár Szilvia, Both Miklós vagy Szalóki Ági.

Az elmúlt években számos fesztivál és verseny díjazottja: Best Singer – International Youth Jazz Festival (Marosvásárhely, 2015), Best Vocalist – International Jazz Competition (Nagyszeben, 2016), Best Vocal Soloist – International Jazz Festival „Johnny Răducanu” (Brăila, 2016), Confirmation of the year – Jazz Gala MUZZA (Bukarest, 2017), Best Composition – Jazz in the Park (Kolozsvár, 2017). 2017-ben a szatmári Utcazene Fesztivál Nagydíjasa a Koszika & The HotShots-szal, 2021-ben a Zëng zenekarral a Rootstock Artis Awards franciaországi verseny nyertese. 2022-ben A dal tehetségkutató résztvevőjeként Az utazás c. számmal elődöntős lett. Háromszor nyerte el a Communitas Alapítvány Alkotói ösztöndíját, és az erdélyi kisebbség kultúrájának terjesztéséért 2022-ben Ezüstfenyő díjjal tüntették ki.

Hallgassatok bele dalaiba!

Kovacs Dalma

Kovács Dalma

– énekes, dalszerző, énektanár

Dalma színes egyéniség, és ez énekesi és dalszerzői pályáján is megmutatkozik. A zenében leginkább új dolgokkal szeret kísérletezni, éppen ezért bárhol lép színpadra, minden alkalommal műfajok kombinációjával fogja meglepni közönségét, amely soha nem fog egy dalt kétszer ugyanolyan formában hallani, legalábbis Dalma előadásában. Valószínűleg ez annak (is) köszönhető, hogy sok éven át a jazz műfajt tanulta és művelte.

Karrierje során Dalma számos jelentős tévés fellépést vállalt Romániában: Te cunosc de undeva (Antena 1), Observator (Antena 1), Vocea României (Pro TV), az Erdélyi Magyar Televízió különböző műsorai, de mégis a Divertis-szel való együttműködésre a legbüszkébb. A komikusokkal három évet dolgozott együtt, minden paródiájukat énekelve, de időnként színészi szerepeket is vállalva, mindig magyar karakter megjelenítésével.

kicsik és nagyok szívébe az Oscar- és Golden Globe díjas Frozen című Disney rajzfilm Elsájaként lopta be magát, de énekhangját adta a román nyelven megjelenő Mary Poppins visszatér című Disney rajzfilm központi karakterének, Mary Poppinsnak is.

2016-ban a Bukaresti Szimfonikus Zenekarral együttműködve az első romániai Disney-turné szólistája Paula Seling és Florin Ristei oldalán.

2018-ban elnyerte a „Legjobb hang” díjat a kolozsvári Jazz In The Park fesztiválon.
Mindenki, aki ismeri Dalmát, tudja, hogy szívügye a szórakoztatás.
Elegáns, szenvedélyes és minden alkalommal vidám jelenléte teszi műsorok, ünnepségek, közös pillanatok visszatérő vendégévé.Stephanie Semeniuc

– jazz énekes

Szatmárnémetiben született, ahol 16 évesen kezdte meg zenei tanulmányait az Aurel Popp Zene és Képzőművészeti Líceum klasszikus ének szakán. Egyetemi alap- és mesterképzési tanulmányait a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának Zeneművészet szakán végezte. Mesterképzése alatt Erasmus-program keretében egy évig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen jazzt és egyházzenét tanult.

2023 őszétől a bécsi Music and Arts University of the City of Vienna jazz-ének szakos hallgatója, Dr. Prof. Univ. Ines Dominik-Reiger növendékeként.

A Funk You! funk duó énekeseként olyan elismerésben részesült, mint a nemzetközi Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai fődíja, a Szatmári Utcazene Fesztivál különdíja, illetve a Ceglédi Utcazene Fesztivál díja, mindemellett úgy hazai, mint nemzetközi fesztiválok meghívottjai, melyek közül kiemelendő a brüsszeli Fête de la Musique. 2018-ban a What the Funk c. lemezzel debütált a zenekar. A Yesterdays szimfonikus-prog-rock zenekarral megjelent 2018-ban a Senki madara c. lemeze, majd 2021-ben a Saint-Exupery Álma című lemeze, mely utóbbival 2024 áprilisában európai turnéra indul a zenekar. 2023 decemberében a Stefan Novak által vezényelt szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniával lépett fel szólistaként a nagybányai Cerul din Inimi karácsonyi szimfonikus-jazz koncerten.

Jelenleg több olyan külföldi projektben énekel, mint a nemrégiben alakult Tesseract fusion-jazz zenekar, mellyel sikeresen zárták első osztrák mini-turnéjukat, és felléptek már Ausztria különböző jazz-klubbjaiban, mint a bécsi Porgy and Bess-ben, a salzburgi JazzIt-ben vagy az innsbrucki TonartTirol Jazz-Nights-on.

Stephanie a salzburgi Franz Trattner’s Fun(k) Orchestra rendszeres meghívott énekese. 2019-ben a kolozsvári Nemzetközi Jazz Napocensis Fesztiválon elnyerte a fesztivál énekes fődíját. 2020-ben a Communitas Alkotói ösztöndíjában részesült, illetve a Magyar Ifjúsági Központ YZ Intézete, Paprika Rádió, K plusz Program által kijelölt 20 huszonéves tehetség egyike lett. 2023-ban az ausztriai Rotary Club Young Talents ösztöndíjában részesült.

Stephanie a 6. SOKaDALOM április 19-i workshopjára a Tesseract jazz-zenekar tagjaival együtt érkezik (Paulo Correa – paraguayi jazz-zongorista, Luka Debelić – szlovén jazz-gitáros, Jonas Zink – osztrák jazz-dobos és Tjan Šoštarič – szlovén jazz-basszusgitáros/nagybőgős), akik a jelentkező könnyűzenei- és jazz-zenekarok tagjainak tartanak majd mesterkurzust.