MENÜ

SOKaDALOM Zsűri

 

A. NÉPI kategória – népi ének és népi hangszer


Bárdosi Ildikó

– népdalénekes, népi ének tanár
(Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium; Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)

Dicsőszentmártonban született, és az éneklés, a népzene gyermekkorától meghatározó volt számára. Felmenőitől gyűjtötte Bartók az 1914-es Nyárádmenti gyűjtőútján az ismertté vált Most viszik Danikáné lányát és Hajlik a meggyfa kezdetű gyermekdalokat. A székelyudvarhelyi Pedagógiai Líceumban szerezte meg tanítói oklevelét, majd – a rendszerváltást követően – a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán diplomázott magyar-ének-zene szakon. Etnográfusi és népzenetanári képzéseit a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajz szakán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. Népzenetanári munkásságát 1994-ben kezdte el a Hajdúböszörményi Zeneiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumnak népi ének tanára. Jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa.

Eddigi munkássága során hagyományőrző csoportok szakmai vezetője, a Hajdúböszörményi Népzenei Együttes irányítója, a debreceni Motolla Egyesület alapítótagja, a Nyíradonyi Pávakör szakirányítója, a Galagonya Énekegyüttes tagja, a Szeredás Népzenei Együttes tagja, népzenei táborok és zenei továbbképzők tanára, televíziós műsorok etnográfus és népi énekes meghívottja, több kiemelkedő tehetség szakmai irányítója, a Felszállott a Páva népzenei televíziós vetélkedő zsűritagja és mentora volt.

Előadóművészként négy önálló CD-t adott ki, illetve több lemezen működött közre népdalénekesként. Előadóművészi, tehetséggondozói és pedagógusi munkájának elismeréseként számos díjban részesült: Népművészet Ifjú Mestere díj (Magyar Köztársaság Művelődési és Közoktatási Minisztériuma, 1994 és 1995); Pro Urbe-díj (Nyíradony Önkormányzata, 2001 és 2017); Csokonai-díj (Debrecen Önkormányzata, 2003); KÓTA-díj (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, 2018);


Kacsó Hanga

– népdalénekes, népi ének tanár

1996-ban született Szolnokon, erdélyi szülők gyermekeként. Zenei tanulmányait a Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének szakán kezdte meg, majd 2015-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszékének népi ének és népzeneelmélet tanár szakán folytatta. 2021-ben diplomázott.

A közös családi énekléseket követően, a népdaléneklést már kislányként a szolnoki Népdalkör tagjaként folytatta. Ott ismerték fel tehetségét, melyet aztán olyan versenyeken mutathatott meg, mint az Apáczai Kiadó által szervezett Országos Népdaléneklési Verseny, a „Tiszán innen – Dunán túl” Országos Népdaléneklési Minősítő verseny (arany és kiemelt arany minősítés) vagy a 2014-es „Fölszállott a páva” népzenei tehetségkutató verseny, ahol ő lett a szólóének és énekegyüttes kategória győztese. A Fölszállott a páva olyan ismertséget hozott számára, ami számos területen lehetőséget nyújtott tehetsége megcsillogtatásán túl, a tanító munka megtapasztalására is.

Gyakran vállal fellépéseket és tanítói feladatokat Erdély különböző pontjain is: 2015-től a Kalotaszegi Vándor Néptánctábor szervezésében éneket és táncot oktatott; 2016 óta a Torockón megrendezett Double Rise Fesztivál folkudvarának egyik népi énektanára és fellépője; 2019-ben – kolozsvári cserediákként – a SOKaDALOM tehetségkutató zsűrijének tagja népi ének kategóriában.

Szóló produkciói mellett, együttesek tagja is: az Esszencia zenekar alapító tagja (mellyel 2017-ben megjelentették az „Elindultunk a nagy útra” CD-t), a Tokos zenekar meghívott énekese, 2016-tól a Muzsikás együttes állandó meghívott vendége, kikkel Magyarország számos pontján túl, a Muzsikás amerikai, indiai, kínai, tajváni turnéján is hallhatták őt énekelni, de felléptek közösen a belgiumi Merode Fesztiválon vagy Brassóban az Enescu fesztiválon is. 2018-ban, a reformáció emlékévhez kapcsolódva, elkészítette az „Emlékezzél meg”, egyházi népi éneket tartalmazó CD-t is, melynek bemutatója a marosvásárhelyi Kultúrpalotában volt.

B. KLASSZIKUS kategória – klasszikus canto, klasszikus hangszer, saját kompozíció

Gebe-Fugi Renáta

Gebe-Fügi Renáta

– énekművész, hegedűművész
(Kolozsvári Magyar Opera)

Kolozsváron született, 1993-ban. Zenei tanulmányait a kolozsvári Sigismund Toduță zenelíceumban kezdte, majd a Gheorghe Dima Zeneakadémián folytatta hegedű és klasszikus ének szakokon. Jelenleg a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának tagja, ugyanakkor az intézmény énekes szólistája is.

Énekművészként részt vett Kálmándy Mihály, Paolo Bosisio, Catryn-Wyn Davies, David Lomelí művészek kurzusain, valamint tanulmányi ösztöndíjjal olyan elismert énekesekkel dolgozhatott együtt mint Florian Boesch, és Regine Köbler. Hegedűművészként a barokk zenét Petr Zeifart (Nagyvárad, Párma), Sophie Gent (Vannes, Franciaország) és Bernhard Forck (Sund, Norvégia) művészek mesterkurzusain mélyítette el. A „Posticum Iuventutis Internationalis” ifjúsági nemzetközi zenekar tagjaként számos hangversenyen vett részt (Magyarország, Olaszország, Csehország, Svájc). Itthon a Quarto D’Oro, a Fonte di Gioia, valamint a Transylvania Galante barokk formációkkal lépett színpadra, országszerte, énekesként és hegedűsként egyaránt.

Énekes szólistaként első szerepe a L’occasione Fa il Ladro Ernestinaja volt, Rossini operájának 2017-es országos ősbemutatóján. 2019-ben Kacsóh Pongrác János Vitéz című daljátékának a Francia királykisasszony szerepében, 2020-ban Mozart Varázsfuvolájának Pamina szerepében, később Donizetti Don Paquale vígoperájának Norina szerepében hallhatta a közönség. Operaszerepei mellett az oratórium és daléneklés is fontos helyet foglal életében. Szólistaként fellépett a Nagyváradi Állami Filharmónia, a Bukaresti Athenaeum, a Kolozsvári Román és Magyar opera, a brassói Fekete-templom, a kolozsvári Szent Mihály-templom, a Kolozsvári Transilvania Filharmónia, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, valamint a Csíki Kamarazenekar hangversenyein.

Számos verseny díjazottja és kitüntetettje: 2017-ben a 24. Nemzetközi Mozart énekverseny I. díjazottja, 2020-ban a Sabin Drăgoi Nemzetközi Énekverseny győztese és a bukaresti George Enescu Filharmónia különdíjazottja, 2021-ben XI. Simándy József Nemzetközi Énekverseny II. díjazottja, illetve három különdíj nyertese (köztük Rost Andrea világhírű operaénekes különdíja is).

Toadere Kovács Dalma

– karmester
(BBTE Zeneművészeti Szak)

Toadere Kovács Dalma kolozsvári születésű karmester, jelenleg a BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar tanára. Kolozsváron, a Sigismund Toduță Zenelíceumban végezte a zongora szakot, Papp Tibor tanítványaként, majd az egyetemi tanulmányai során a karmester szakon olyan jeles tanároktól tanult mint Petre Sbârcea és Victor Dumănescu. Egyetemi évei alatt zongoratanárként, karvezetőként és karmesterként is dolgozott, így az énekhanggal és hangszeres muzsikával egyaránt alkalma volt behatóan foglalkozni. Számos egyházi kórussal való munkája mellett, karvezetői pályfutásának kiemelkedő pontjai a Báthory István Elméleti Líceum Gyermekkórusának, a Kolozsvári Magyar Opera Gyermekkórusának illetve – jelen pillanatban – zeneművészeti karunk Musichorum énekkarának a vezetése.

Karmesterként már diákkorában megalapította az Agile Szimfonikus Zenekart, mellyel számos teltházas koncertet tartott. Ezt követően számos felkérése érkezett az ország különböző szimfonikus zenekarainak vezetésére (Kolozsvár, Bukarest, Pitești, Szatmár). Az elmúlt tíz évben, több mint 50, gyermekeknek szóló leckekoncertet vezényelt és moderált Kolozsváron és országszerte (Bukarest, Craiova, Székelyudvarhely Szatmár, Bonchida).

Török-Gyurkó Áron

– zeneszerző
(Gheorghe Dima Zeneakadémia; BBTE Zeneművészeti Szak)

Kolozsváron született, 1989-ben. Zenei tanulmányait ütős és billentyűs hangszereken kezdte jazz alapokkal, majd érdeklődése az elektronikus zenére irányult és a benne rejlő lehetőségekre új hangzások szerkesztése terén. Később zeneszerzés tanulmányokat folytatott a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Zeneszerző-mesterei: Szegő Péter, Tihanyi László, Adrian Pop és Cornel Ţăranu. Tanulmányi évei során számos workshopon, mesterkursuson vett részt, a nemzetközi zenei élet olyan kiemelkedő zeneszerzőivel mint Tristan Murail, Eötvös Péter, Allain Gaussin, Matthias Pintscher, Yann Robin. Bár – szavait idézve – „negyvenéves koráig egy zeneszerző csak keresgél…”, már a kísérletezés és útkeresés első darabjai első és második díjat eredményeztek az országos Liviu Comes zeneszerzés-versenyen. Az elmúlt években kompozícióit olyan fontosabb kortárs zenei eseményeken is előadták, mint a Román Zenei Fesztivál (Jászvásár), Cluj Modern Fesztivál (Kolozsvár), Panoramic Componistic Contemporan (Kolozsvár), Academia Sighișoară (Segesvár), International Meridian Festival (Bukarest), International Summer Academy (Wien-Mürzzuschlag-Reichenau), Contemporary Music Dialog (Ungvár, Ukrajna), Festival des Écoles d’Art Américaines de Fontainebleau.Fontosabb kompozíciói: Modulude 5191 oboára, csellóra és zongorára (2019); Plai de munte kamaraegyüttesre (2018); Chromosphère vonósnégyesre (2018); Granulum II fuvolára, klarinétra, csellóra és zongorára (2018); Granulum 2 oboára (2017); Kaléidoscope basszus klarinétra, vonósnégyesre és zongorára (2017); Resonances 10 hangszerre (2015); Fissures 6 hangszerre (2015); Prometheus – monológ tenorra és 15 hangszerre (2011/2014); Splinter(s) hegedűre (2014); Genesis zenekarra (2013); Polarization zongorára (2010).

C. KÖNNYŰZENEI kategória – saját dal, jazz ének, musical, pop

Koszorus Krisztina

Koszorus Krisztina (Koszika)

– énekes, dalszerző

Az erdélyi könnyűzenei élet egyik meghatározó szereplője. Népzenész családban született, és a zene – a maga sokszínűségében – gyermekkorától kezdődően életének szinte minden mozzanatát áthatja. A kezdeti népzenei légkört a klasszikus zene világa követte, és – bár szakmáját tekintve klasszikus hegedűművész (a Gheorghe Dima Zeneakadémia végzettje) – 2006-tól kezdődően egyre erőteljesebben a különböző könnyűzenei irányzatok felé fordult. Énekstílusában a pop, funk-soul, jazz, a latin és a népzenei sajátosságok ötvöződnek. Mindezen fúziós elemek ellenére stílusa sajátosan erdélyi és magyar.

Sokszínű egyéniség lévén számtalan zenei kötődésű projekt részese volt az elmúlt évek során. Jelenleg a Koszika & The HotShots zenekar énekese, a frissen alakult Zëng formáció frontembere és számos zenei projekt meghívottja. Rendszeres erdélyi fellépései mellett Magyarország, Szlovákia, Portugália, Spanyolország, Franciaország, Kanada zenés színpadain is gyakran láthatjuk koncertek, fesztiválok, tehetségkutatók keretében.

Versenyzőként szerepelt a Megasztárban (2009), a Vocea României tehetségkutatóban (2011), a romániai Eurovíziós Dalfesztiválon (2016). Az elmúlt években számos fesztivál és verseny díjazottja: International Youth Jazz Festival (Marosvásárhely, 2015), International Jazz Competition (Nagyszeben, 2016), International Jazz Festival “Johnny Răducanu” (Brăila, 2016), Jazz Gala MUZZA (Bukarest, 2017), Jazz in the Park (Kolozsvár, 2017).

2021-ben a Koszika & The HotShots zenekarral megvalósították a Transylvania Symphonic Tales projektet, mely egy nagyszabású koncertsorozattá nőtte ki magát, s melyben a Marosvásárhelyi-, Brassói- és Szatmári Filharmóniákkal működtek közre.

A 2021-es „István, a király” rockopera székelyföldi nagyprodukciója keretében Gizella szerepét énekelte, a 2022-es „A dal” tehetségkutató résztvevőjeként a Swing à la Django együttessel, Az utazás c. számmal elődöntős lett.

Hallgassatok bele dalaiba!

Faluvégi Chripkó Krisztina

– énekművész, tehetséggondozó

Brassóban született 1983-ban. Szülővárosában, a Transilvania Tudományegyetem magánének szakán diplomázott. Székelyudvarhelyen, Brassóban, Segesváron, Bukarestben, valamint Németországban lépett fel, 2008 óta állandó meghívottja a Székelyföldi Filharmónia hangversenyeinek.

2014-ig a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Líceum oktatója volt, emellett a helyi Tomcsa Sándor Színház zenei vezetőjeként tevékenykedett.

Aktív előadó, aki a klasszikus zenei repertoár mellett musical, cross-over és popzenei műfajokban is otthonos.

A Valeo Art Egyesület művészeti vezetőjeként több tehetséggondozó programot, koncertet, színházi előadást, színjátszótábort szervezett Székelyudvarhelyen és környékén – köztük a már hagyományos „Legyen a zene mindenkié!” nyári musical-kurzust.

Kovacs Dalma

Kovács Dalma

– énekes, dalszerző, énektanár

Dalma színes egyéniség és ez énekesi és dalszerzői pályáján is megmutatkozik. A zenében leginkább új dolgokkal szeret kísérletezni, éppen ezért bárhol látja őt színpadon, minden alkalommal műfajok kombinációjával fogja meglepni közönségét, amely soha nem fog egy dalt kétszer ugyanolyan formában hallani, legalábbis Dalma előadásában. Valószínűleg ez annak (is) köszönhető, hogy sok éven át a jazz műfajt tanulta és művelte.

Karrierje során Dalma számos jelentős tévés fellépést vállalt Romániában: Te cunosc de undeva (Antena 1), Observator (Antena 1), Vocea României (Pro TV), az Erdélyi Magyar Televízió különböző műsorai, de mégis a Divertis-szel való együttműködésre a legbüszkébb. A komikusokkal három évet dolgozott együtt, minden paródiájukat énekelve, de időnként színészi szerepeket is vállalva, mindig magyar karakter megjelenítésével.

A kicsik és nagyok szívébe a Frozen című Disney rajzfilm Elsájaként is belopta magát, mely Oscar- és Golden Globe díjat nyert, de énekhangját adta a román nyelven megjelenő „Mary Poppins visszatér” című Disney rajzfilm központi karakterének, Mary Poppinsnak is.

2016-ban a Bukaresti Szimfonikus Zenekarral együttműködve az első romániai Disney-turné szólistája Paula Seling és Florin Ristei oldalán.

2018-ban elnyerte a „Legjobb hang” díjat a kolozsvári Jazz In The Parc fesztiválon.
Mindenki, aki ismeri Dalmát, tudja, hogy szívügye a szórakoztatás.
Elegáns, szenvedélyes és minden alkalommal vidám jelenléte teszi műsorok, ünnepségek, közös pillanatok visszatérő vendégévé.

Koncz Kriszta sokadalom zsuritag

Koncz Kriszta

– jazz énekes

Partiumban, Szatmárnémetiben született. Zenei tanulmányait a Szatmárnémeti Népművészeti Iskola zongora szakán kezdte, ahol tíz éven át Csendes Judit tanítványa volt. Az általános iskolai és líceumi évek alatt autodidakta módon foglalkozott énekléssel, elsőként a népzene, később pedig a könnyűzene és a jazz területére is betekintést nyerve.

2014-ben a Babeș-Bolyai Tudományegyetem zenepedagógia szakán folytatta tanulmányait. A kolozsvári évek során a Jazzybirds együttes énekese volt, akikkel számos romániai és magyarországi nagyvárosban koncertezett, illetve két lemezt is rögzített, On The Road és Question Marks címmel. Az utóbbi lemezen dalszerzőként és szövegíróként is közreműködött. 2017-ben felvételt nyert a budapesti Bartók Béla Konzervatórium jazz szakára, ahol két éven át jazz éneklést tanult. 2019-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakos hallgatója. Jelenleg számos zenei műfajban tevékenykedik, a saját nevén futó jazz kvintett vezetője, a Voice Drops vokál együttes tagja, illetve a 2020-ban alakult Budapest Orchestra Project Blue Skies koncertsorozatának énekes meghívottja. Az éneklés mellett dalszerzéssel és szövegírással is foglalkozik, illetve énektanárként is kipróbálta magát.