MENÜ

KarantÖRténetek

A mostanáig ismert világunkat teljesen felfordította a koronavírus világjárványa miatti vesztegzár. Szabad, mobilitáson alapuló életünk egyik percről a másikra változott meg. Bezártságot, lehetőségeink beszűkülését, soha nem tapasztalt tilalmakat kaptunk, amelyek miatt számos veszteséggel szembesülünk, ezek feldolgozására pedig ilyen rövid idő alatt képtelenek vagyunk, de ezek hosszú távon mégis stresszhez, nehezen oldódó szorongásokhoz, gyászhoz vezetnek. Legtöbben kapkodjuk a fejünket, és nem is tudjuk, mi történik velünk. Az egyre hosszabbodó vesztegzár újabb és újabb lemondásokra kényszerít, és az egyébként normálisan működő társadalomhoz igazított megoldási stratégiáink csődöt mondanak.

A Karantörténetek tematikus beszélgetésekre hív ezekről a kérdésekről. A kolozsvári BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Karán működő Alkalmazott teológia és Mediáció mesterképző szak tanárai és hallgatói minden hétfőn, szerdán és szombaton este hattól élő adásra hívnak a KarantÖRténetek Facebook-oldalon, ahol két – főként tapasztalati tőkével, de ugyanakkor szakmai felkészültséggel is rendelkező – tanár vagy hallgató a karantén okozta krízisekről, azok érzelmi, kognitív, mentális implikációiról és lehetséges megoldási stratégiákról beszélget.

Sokan sokféleképpen különösen is érintettek vagyunk a vesztegzár alatt: a várandós kismamáknak, a házasságra készülőknek vagy a válófélben levőknek, a közelmúltban szeretteiket elvesztőknek, azoknak, akik számos más gonddal küszködnek a karantén idején, azoknak, akiknek szerettei kórházakban vagy nagy fertőzésveszélyben dolgoznak, ezek a napok sokkal nehezebbek. De vannak olyanok is, akik a szorongásaikat és félelmeiket azzal próbálják kezelni, hogy a válság pozitív hozadékaira gondolnak. Ha foglalkoztat mindez, vagy ha kíváncsi vagy a mások őszinte karantörténeteire, tarts velünk élő alkalmainkon. A beszélgetéshez kommentben is hozzászólhatsz, melyre legkésőbb a következő adásban reagálnak a beszélők. Kérdezhetsz, megoszthatod saját történeted, adhatsz ötleteket, bátoríthatsz is.

Hétfőn, szerdán és szombaton este hat órától a Facebook-oldalunkon.

KARANtörTÉNetek: túlélés, méltóság, szolidaritás a vészterhes időkben.

Videók