MENÜ

Zeneművészet a kortárs térben (Zenei menedzser és zenei mediátor mesterképzés)

A Zeneművészet kortárs térben mesteri célja, hogy a munkaerőpiac igényeinek megfelelően jól képzett zenei szakembereket képezzen. A mai munkaerőpiacnak olyan zenei szakemberekre van szüksége, akik úgy elméleti, mint pedig gyakorlati szempontból különösen jól felkészültek. Az innovatív technológiák, a multidiszciplináris megközelítések és a mindennapi élet egyes aspektusait meghatározó globalizációs trendek miatt a zenei szakembereknek magas szakmai felkészültséggel, nagyfokú szervezettséggel és az új dolgokra való nyitottsággal kell rendelkezniük, gyakran ki kell lépniük a komfortzónájukból. A 21. században a zenészek közvetítő szerepe a közönség és a zeneművészeti tevékenység között egyre nehezebbé válik, ami számos tényezőnek tudható be, mint például: az iskolai zeneoktatás alacsony színvonala, a különböző kulturális szegmensek alulfinanszírozottsága, amelyek minőségi zenei produkciókat kínálhatnának, a hatékony menedzserek hiánya, akik megkönnyítenék a közönség minőségi kultúrához való hozzáférését, a zenészek konzervatív hozzáállása, akik az innovatív jellegű kulturális eseményeket ízléstelennek vagy értéktelennek tartják. A Zeneművészet a kortárs térben szakirány célja olyan zenészek képzése, akik munkájuk révén hidat képeznek a zeneművészet és a közönség, azaz a termelők és a fogyasztók között, olyan készségek és ismeretek birtokában, amelyek lehetővé teszik számukra a minőségi zenei programok tervezését és megvalósítását.
A nemzeti oktatási rendszer tanárképzéssel kapcsolatos elvárásaival összhangban a Zeneművészet a kortárs térben szakirányt választó hallgatók alapos képzésben részesülnek, és lehetőséget kapnak a zenei közvetítés tanulmányozására, melynek célja a klasszikus zene jövőbeli közönségének kinevelése, illetve a klasszikus zene fennmaradása, amelyet egy kultúrafogyasztó társadalomban meg kell őrizni.

A tervezett tanmenet célkitűzése így három nagy fejezetben bontakozik ki:

1. Elmélyíti a zenei alapképzésen megszerzett tudást.

2. Szakképzett zenei menedzserek és mediátorok képzése.

3. Gyakorlati képzés a fakultatív orgona, zongora, furulyajáték és ének újabb 4 félévi tanulásának lehetősége által.

Akkreditált Zeneművészet  a kortárs térben képzésünk művészi szakmai gyakorlatot is tartalmaz, melyet diákjaink a kolozsvári kultúr intézményekben teljesítenek, mint a: Kolozsvári Magyar Operában, a Román Akadémia Folklór Intézetében, a romániai Magyar Zenei Egyesületben, illetve különböző rövid programok keretében.

A 2. fokozatú pedagógiai szakmai gyakorlatot a diákjaink a kolozsvári Református Kollégiumban végzik. E mesteri szak diplomájának birtokosa akármilyen zenei intézményben elhelyezkedhet később (opera, filharmónia stb.). Lehet kórustag, karvezető, hangszeres előadó, továbbá művészeti – tudományos titkár, zenei referens, manager, dolgozhat zenei kiadó keretében mint kotta szerkesztő. Aktiválhat egyházak keretében mint referens vagy zenei tanácsadó, mint egyházi karvezető, orgonista, vagy kántor. A 2. Pedagógiai Modul elvégzése esetén e mesteri szak diplomájának tulajdonosa aktiválhat mint zenetanár, gimnáziumi, liceumi zenei szakintézményekben is.