MENÜ

Kolozsvári zeneszerzők – zeneszerzők Kolozsváron konferencia
2019. április 11–12.

Kolozsvári zeneszerzők – zeneszerzők Kolozsváron konferencia
2019. április 11–12.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara és az Erdélyi Múzeum-Egyesület Zenetudományi Munkaközössége zenetudományi konferenciája

2019. április 11–12.
BBTE, Kolozsvár, Horea u. 7., 313. terem

Kolozsvár több mint két évszázada az erdélyi zenei élet központja. Állandó vagy időszakos intézményeinek pódiumain már a 18. század végétől helyi és nemzetközi hírnevű muzsikusok, rezidens művészek és vendég-előadók léptek fel. Zenés színjátékok, opera-előadások, kamarakoncertek és szimfonikus hangversenyek gazdagították a város kulturális eseményeinek sorát. Konferenciánk témája a zeneszerzők Kolozsvárja: az a szellemi műhely, amely – legyen szó atanulmányok kezdetéről, a kiteljesedés vagy művek recepciójának színhelyéről – komponistanemzedékek pályáját határozta meg. A helyi zeneélet kutatóinak origó, erdélyi zeneszerzők mongráfiáinak állandó tétele, a történeti zenetudomány művelőinek a magyar nyelvű intézményes zeneoktatás egyik első bástyája, a nemzetközi muzikológia számára ősbemutatók és nagyszabású hangversenyek színhelye. A gyakran emigrációban kiteljesedő életművek szempontjából, Selmeczi György megfogalmazásával pedig „urbs caelestis”, a magyar zeneművészet dicső égi városa.

Olyan előadók jelentkezését várjuk, akik Kolozsvárhoz köthető alkotói életutakat vagy műveket bemutató, húszperces esettanulmányok, elemzések és összefoglaló megközelítések révén kapcsolódnak a város és a zeneszerzői témájához. A konferencia előadásait szerkesztett kötetben, akkreditált kiadónál jelentetjük meg az év folyamán.

A jelentkezéseket (név, előadás címe, max. 250 szóból álló, előzetes tartalmi kivonat) 2019. március 31.-ig kérjük a konferencia szervezőjének, Sófalvi Emesének (sofalvi.emese@yahoo.com) elküldeni.

Dr. Lukács Olga dékán, BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar
Dr. Keszeg Vilmos elnök, Erdélyi Múzeum-Egyesület